Meidän päivä – Helsinki – Katajanokka

Aikaa yhdessä

Katajanokan päiväkotiin mahtuu kolmekymmentä 1-5 vuotiasta lasta.

Päiväkodissamme on liikuntatila, askartelutila, pienryhmähuone, 1-2 vuotiaiden oma tila, yhteinen leikkihuone ja lukunurkkaus.

Vietämme paljon aikaa yhdessä, mutta päivittäin toteutamme toimintaa myös omissa ikäryhmissämme. Pienryhmätoiminta on meillä joustavaa ja lasten mielenkiinnonkohteet huomioivaa. 

Toimintasuunnitelmaamme kuuluu vahvasti luovuus. luovuus on moninaista, ja jokainen lapsi on omalla tavallaan luova. Ympäristömme tukee ja edistää lapsen luonnollista halua toteuttaa itseään, ja tuo lasten vahvuudet ja taidot esiin.

’Luovuudelle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää. Luovuuteen kuitenkin liittyy oleellisesti ainakin mielikuvitus, ongelmanratkaisukyky, tuotteliaisuus, omaperäisyys ja uuden luominen.’

Oppimisympäristömme on ryhmän “neljäs kasvattaja”, ja vahvassa osassa lasten oppimista. Ympäristön täytyy olla Inspiroiva, rauhallinen ja turvallinen,  jotta lapsen on helppo olla oma itsensä ja oppia omassa tahdissaan. Meille on tärkeää, että jokainen lapsi saa rauhassa viettää päivänsä  maailmassa, jossa hän saa näkyä, kuulua ja tuntea itsensä tärkeäksi. Haluamme että ympäristö meillä aina lasten näköinen, eikä suunniteltu aikuisten näkökulmasta. 

Vietämme paljon aikaa ulkona, ja meillä on käytössä sisäpihalla oleva pieni leikkipaikka. Sisäpihan leikkipaikassa olemme enimmäkseen loppupäivästä, kun lapsia haetaan kotiin. Muuten vietämme paljon aikaa lähialueen isoissa puistoissa ja retkeilemässä.

Luova ja pieni ympäristö

Luova ja pieni ympäristö mahdollistaa lapsille;

  •  Abstrakti ajattelu kehittyy
  •  itsensä ilmaisemisen tavat monipuolistuva
  • Ongelmanratkaisukyky ja vaikeuksien selvittäminen helpottuvat
  • Omien kykyjen hahmottaminen ja itsevarmuus paranevat
  • Herkkyys kehittyy
  • Yleinen hyvinvointi paranee
  • Joustava ajattelu ja käyttäytyminen lisääntyy
  • Ahdistuksen sietokyky paranee
  • Tunteiden säätely kehittyy

Päivittäinen aikataulu

7.30 Päiväkoti aukeaa. Vapaata leikkiä ja yhdessäoloa

8.30 Aamupala

9.00 Aamupiiri. Aamupiirissä paljon musiikkia, leikkejä, pelejä, yhdessäoloa ja liikuntaa. Kaksi kertaa viikossa Aamupiirissä ”suomitunti”, jolloin kaikki toiminta on suomeksi.

9.45 Ulkoilua

11.15 Lounas

11.45 Rauhoittuminen ja päiväunien aika pienimmille.
Rauhoittumishetken aikana teemme useita eri aktiviteetteja auttaaksemme lapsia rentoutumaan ja tutkimaan omaa mieltä. Teemme esimerkiksi mindfulnessarjoituksia, joogaa, satuhierontaa ja musiikkirentoutusta. Rauhoittumishetken jälkeen luemme yhdessä satuja.

13.00 Iltapäiväleikit ja yhteisiä aktiviteetteja

14.15 Välipala
Tarjoamme korkealaatuisen välipalan, joka sisältää esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, leipää monipuolisilla päällisillä, kaurajuomaa ja vettä. Vettä on saatavilla lapsille myös koko päivän.

15.00 Satuhetki

15.30 Ulkoilua

17.30 Päiväkoti sulkeutuu