Ruoka ja ravitsemus

Kasvisruokavalio

Päiväkodissamme on kasvisruokavalio, johon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita ja munaa. Valmistamme ruoan itse omassa keittiössä laadukkaista raaka-aineista. Lakto-ovo vegetaarinen ruokavaliomme noudattaa ravitsemussuosituksia, ja pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman lähellä tuotettua ja ekologista ruokaa.

Allergiat

Lasten allergiat ja uskonnolliseen vakaumukseen liittyvät rajoitukset otamme huomioon.

Ateriarytmi ja ruokailut

Tarjoamme päivän aikana aamupalan, lounaan ja välipalan. Ruokailutilanteisiin pyrimme aina luomaan viihtyisän ja iloisen ilmapiirin, jossa lapset oppivat hyviä käytöstapoja ja arjen taitoja esimerkin avulla. Lapset saavat itse annostella ruoan, kaataa juoman lasiin ja voidella omat leipänsä. Aterioinnin jälkeen lapset itse korjaavat astiat pois. Puhumme ruoasta positiivisesti, ja kannustamme lapsia kokeilemaan uusia makuja. Koskaan emme pakota lasta syömään, vaan annamme aikaa rauhassa tutustua uusiin ruokiin, ja harjoittelemme ottamaan ensin pienen annoksen ja sitten lisää.

Tarjoamme paljon erityyppisiä makuja ja koostumuksia, totutellen monipuoliseen ruokavalioon. Otamme suunnittelussa huomioon myös eri kulttuureita, ja ruokavalioomme kuuluu makuja ympäri maailman.

Keittopäivinä kaksi kertaa viikossa leivomme itse lasten kanssa leipää lounaalle. Lapset saavat osallistua myös välipalojen valmistamiseen, ja sykyisin keräämme omasta puutarhastamme satoa syötäväksi.

Aamupala

Tarjoillaan kello 7.45 – 8.30.

Aamupala on tärkeä ateria, sillä se vaikuttaa paljon jaksamiseen päivän aikana sekä henkisesti että fyysisesti. Aamupalalla tarjoilemme normaalisti puuroa, leipää hedelmiä, jugurttia tai mysliä.

Lounas

Tarjoillaan kello 11.15 – 12.00.

Ateriat ovat tarkasti koottuja ja monipuolisia, ja sisältävät esimerkiksi viljatuotteita, vihanneksia, juureksia, palkokasveja, siemeniä, hedelmiä, marjoja ja kasvirasvoja. Juomana meillä tarjoillaan kaurajuomaa ja vettä.

Pyrimme ottamaan huomioon myös ruoan ympäristövaikutukset. Lue lisää WWF:n sivuilta.

Välipala

Tarjoillaan kello 14.15 – 14.30.

Lasten tulisi syödä terveellistä ruokaa, joka on mahdollisimman lähellä sen luontaista muotoa. Vältämme ruokavaliossamme prosessoituja ruokia, ja pyrimme tekemään ruoan aina alusta asti itse. Välipalamme sisältää normaalisti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväleipää terveellisillä täytteillä, luonnonjogurtteja ja marjoja. Leivomme myös usein välipalalle lasten kanssa yhdessä.