Meidän päivä – Helsinki – Östersundom

Rutiineja ja joustavuutta

Rutiinit ja selkeä päivärytmi ovat lapselle tärkeitä. Päivärytmimme on kuvitettu, ja päivämme noudattavat aina tuttua kaavaa.

Rutiinit ja arjen ennustettavuus tuo lapselle turvaa, luo tunteen tilanteiden hallinnasta, ja auttaa ennakoimaan tulevaa. Aina elämä ei suju kuitenkaan juuri niin kuin on suunniteltu, joten suunnitelmia on myös tärkeää pystyä muuttamaan.

Rutiinit ja rajat luovat raamit toiminnallemme, mutta arjessa haasteet ja yllätykset voivat olla tärkeitä oppimiskokemuksia, jotka tuovat iloa päiviimme. Lapset elävät hetkessä ja painotamme toiminnassamme jokaisen hetken merkitystä.

Emme suunnittele toimintaamme tarkasti etukäteen, vaan aikatauluista ja suunnitelmista voi joustaa. Havainnoimme lapsia ja heidän leikkejään tarkasti. Jos lapsilla on keskittynyt yhteisleikki kesken, emme keskeytä tilannetta vaikkapa satuhetken takia, vaan voimme lyhentää satuhetkeä tai siirtää sitä hieman myöhemmäksi. Toimintamme on aina pedagogisesti perusteltua, ja vapaalla leikillä on lapsen kasvulle todella suuri merkitys.

Leikkiä ja liikkumista

Lapset oppivat leikin ja liikkumisen avulla. Creative Learning Playschoolissa ulkoilemme paljon, mikä tarjoaa lapsille tilaisuuksia päästä tutkailemaan asioita ja liikkumaan erilaisissa maastoissa.

Tarjoamme lapsille myös paljon yhteisiä pienryhmäleikkejä kuten liikuntaa, musiikkia, askartelua ja satutuokioita. Lapset pääsevät leikeissä ilmaisemaan itseään ja opettelemaan erilaisia tehtäviä.  

Vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä

Keskeistä lapsen oppimiselle ja osallisuuden tunteelle on myös vertaisryhmään ja yhteisöön kuuluminen. Tätä tukeaksemme teemme retkiä lähimetsiin, kirjastoon, teatteriin tai läheiseen puistoon.

Ainakin kerran päivässä järjestämme yhteisen piirin, jossa lapset pääsevät yhdessä keskustelemaan ajatuksistaan ja mielipiteistään. 

Vapaan leikin kautta lapset oppivat säätelemään tunteitaan. Lapset leikkivät rooli- ja mielikuvitusleikkejä yhdessä toisten lasten kanssa esimerkiksi kotinurkassa, jossa voi pukeutua roolihahmoksi, leikkiä kotia ja käydä kaupassa.

Kuuntelua ja läsnäoloa

Kunnioittava ja hyvä vuorovaikutus on meille ensiarvoisen tärkeää. Omalla esimerkillämme opetamme lapsille vuorovaikutustaitoja ja toisten huomioon ottamista. Kuuntelemme aina aidosti lapsia ja vanhempia, ja osallistamme lapset suunnitteluun. Havainnoinnin, keskusteluiden, sadutuksen ja yhteisten suunnitteluhetkien kautta varmistamme, että lasten ääni tulee kuuluviin ja toiminta on lapsilähtöistä. Annamme paljon aikaa vapaalle leikille, luovuudelle ja mielikuvitukselle. Arjen kiireettömyys ja aikuisen aito läsnäolo on meille tärkeää. Aina on aikaa ottaa syliin, antaa läheisyyttä, pysähtyä ja kuunnella.

Päivittäinen aikataulu

7.30 Päiväkoti aukeaa. Vapaata leikkiä ja yhdessäoloa

8.00 – 8.30 Aamupala

9.00 Aamupiiri. Aamupiirissä paljon musiikkia, leikkejä, pelejä, yhdessäoloa ja liikuntaa. Kaksi kertaa viikossa Aamupiirissä ”suomitunti”, jolloin kaikki toiminta on suomeksi.

9.45 Ulkoilua

11.15 Lounas

11.45 Rauhoittuminen ja päiväunien aika pienimmille.
Rauhoittumishetken aikana teemme useita eri aktiviteetteja auttaaksemme lapsia rentoutumaan ja tutkimaan omaa mieltä. Teemme esimerkiksi mindfulnessarjoituksia, joogaa, satuhierontaa ja musiikkirentoutusta. Rauhoittumishetken jälkeen luemme yhdessä satuja.

13.00 Iltapäiväleikit ja yhteisiä aktiviteetteja

14.15 Välipala
Tarjoamme korkealaatuisen välipalan, joka sisältää esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, leipää monipuolisilla päällisillä, kaurajuomaa ja vettä. Vettä on saatavilla lapsille myös koko päivän.

15.00 Ulkoilua

17.00 Päiväkoti sulkeutuu