Liikunnan iloa lapsille

Lapset leikkivät ja liikkuvat

Meille on tärkeää, että jokainen lapsi liikkuu tarpeeksi päiväkotipäivän aikana. Aamulla lapset saavat sisällä vaikkapa rakennella omia temppuratojaan. Käytössä on muun muassa ryömimistunneli, liukumäki, kiipeilyteline sekä värikkäät pyöreät matot, joilla teemme erilaisia hyppyratoja. Musiikkiin ja tanssimiseen on aina mahdollisuus.

Aamupiirissä istumisen ja rauhallisen toiminnan vastapainoksi sisällytämme toimintaan liikkuvia leikkejä, jumppaa, venyttelyä ja tanssia. Sisällä on mahdollisuus myös erilaiseen tarkkuutta kehittävään toimintaan kuten hernepussien heittämiseen koreihin. Käytämme myös lattiateippauksia, joiden avulla saamme erilaisia sokkeloita ja hyppyharjoituksia suunniteltua. Käytössä meillä myös puomi, jolla teemme tasapainoharjoituksia. Vältämme pitkiä odotus -ja jonotusaikoja porrastamalla toimintaa. Erilaiset siirtymät päivän aikana toteutamme liikkuen eri tyyleillä, ja saamme lisättyä arjen rutiineihin liikettä. Esimerkiksi saatamme aamupiiristä hypellä yhdellä jalalla pukemaan, tai kävellä takaperin ulos.

Taloissa meillä liikuntatila, jossa kiipeilyseinä, joogakeinu, puolapuut, trampoliini, pehmopalikka-alue jne. Käytämme liikuntatilaa päivittäin, ja kannustamme jokaista lasta kokeilemaan erilaisia välineitä ja harjoittelemaan rohkeasti taitojaan.

Hauskoja ulkoleikkejä

Ulkoilemme päivän aikana paljon. Ulos menemme joka säässä, joten hyvät varusteet ovat tärkeät.

Ulkona meillä käytössä paljon mielikuvitusta tukevia välineitä, kuten kaapelikeloja, laatikoita, köysiä, autonrenkaita ja lautoja, joiden avulla lapset saavat itse rakennella, suunnitella ja muokata ympäristöään turvallisesti. Välineistä lapset pääsevät tekemään omia temppuratojaan. Aikuinen auttaa tarvittaessa toteutuksessa.

Yhdessä viikoittain suunnittelemme koko ryhmälle isomman temppuradan. Lasten kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon liikuntaa suunniteltaessa. Otamme suunnitteluun mukaan myös eri vuodenaikoihin liittyvät teemat.

Vapaata liikuntaa ulkoilmassa

Ulkona meillä on paljon vapaata liikuntaa. Omassa metsässä liikumme paljon. Siellä on juuria, kiviä, kantoja, riippukeinu yms. Omassa metsässämme vietämme paljon aikaa päivittäin, ja yhdessä liikumme, leikimme ja tutkimme.

Liukumäki meillä on korkea, mutta kaikki pienimmätkin pääsevät sinne ja aikuinen auttaa ja valvoo aina. Lapset saavat myös kiivetä liukumäkeä ylös, ja aikuinen valvoo että muut eivät silloin laske alas. Ohjatusti käytämme liukumäessä myös köyttä, jonka avulla lapset saavat vetää itseään mäkeä ylös. Rohkaisemme kaikkia harjoittelemaan laskemista alas liukumäen tangosta.

Temppuilemme paljon roikkumistangoissa, ja kannustamme kaikkia kokeilemaan erilaisia temppuja. Esimerkiksi puutarha-alueellamme istutusalueiden reunat on rajattu lankuilla, joita pitkin lapset saavat tasapainoilla. Emme kiellä lapsia turhaan, vaan olemme läsnä, autamme ja opastamme.

Paljon ulkoleluja lasten iloksi

Päiväkodillamme on paljon hauskoja ulkoleluja, joilla lapset pääsevät leikkimään. Käytössämme on muun muassa:

  • potkulautoja
  • potkumopoja
  • hulavanteita
  • sählymailoja ja maalit
  • hyppynaruja
  • värikäs ”laskuvarjo”, jolla pomputtelemme esimerkiksi palloja eri aktiviteeteissa
  • frisbeet
  • pallomeren palloja
  • jalkapalloja.

Ohjattua liikuntaa

Meillä on joka päivä ohjattua liikuntaa. Kaikki henkilökunnasta osallistuvat toimintaan. Koko kasvatustiimi on mukana liikunnan suunnittelussa ja osallistamme lapset koko prosessiin. Lapset itse ehdottavat eri pelejä ja leikkejä, mutta ohjelmassa on usein myös etukäteen suunniteltuja uusia aktiviteetteja.

Päiväkodissamme on päivittäin muun muassa jalkapalloa, polttopalloa, erilaisia hippoja, pituushyppyä, hyppynarulla hyppimistä, parkouria, sirkusesityksiä ja yhteisiä ratoja. Suunnittelemme liikuntaa niin, että kaikille löytyy joka päivä kiinnostavaa toimintaa, ja myös aremmatkin lapset innostuvat mukaan.

Hyödynnämme lähiympäristöä ja seikkailemme lähimetsissä sekä teemme erilaisia retkiä. On tärkeää, että jokainen lapsi liikkuu päivittäin erilaisissa maastoissa. Jos huomaamme jonkun lapsen jäävän paikoilleen pitkäksi aikaa, niin kannustamme ja houkuttelemme häntä mukaan liikkuvaan toimintaan.

Jumppaa, juhlia ja tanssia

Juhlimme paljon erilaisia vuodenkiertoon ja eri kulttuureihin liittyviä juhlia. Näihin sisällytämme paljon liikuntaa, kuten erilaisia tansseja. Iltapäivisin on kaksi kertaa viikossa lasten zumba/tanssitunti ja kerran viikossa satujumppa. Harjoituksiin kuuluu myös loppurentoutus.

Lepohetkien jälkeen kun pienet vielä nukkuvat, isoilla on usein joogaa, satuhierontaa ja muita rentoutumisharjoituksia.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Olemme aktiivisesti mukana verkoston toiminnassa.

Tutustu myös muihin toimintakertomuksiin