Kestävä kehitys

Näin se alkoi:

Haastattelimme lapsia ja keskustelimme. Pidimme koko ryhmän kesken aamupiirin ympäristöteemalla, jossa jokainen sai jakaa tietojaan ja ajatuksiaan luonnon auttamisesta ja suojelemisesta. Leikimme kierrätysleikkiä, jonka avulla havainnoimme kuinka hyvin lapset ymmärtävät kierrätystä. Lopuksi keskustelimme kierrätyksen hyödyistä ja lapset saivat jakaa tietojaan.

Varasimme suunnittelua varten yhden seinän, jonne aloimme yhdessä kerätä ajatuksia ja ideoita ajatuskartan tavoin. Keskelle seinää askartelimme maapallon, jonka ympärille aloimme asetella kaikkia ideoita, ajatuksia ja toiveita. Nyt olemme saaneet jo paljon ajatuksia lapsilta.

Kartoitimme eri leikkipisteitämme, ja pohdimme muun muassa paperin ja veden käyttöä. Ihmettelimme lasten kanssa syntyvää biojätteen määrää ja keskustelimme ruokahävikistä.

Lapset oppivat ympäristöasioista

Lapset tiesivät kaikki, että luontoon ei saa heittää roskia. Vihreä Lippu -seinää varten kirjatuissa lasten ajatuksissa toistui paljon luonnon puhtaana pito, puiden ja kasvien hoito, istutus sekä eläinten ystävällinen kohtelu.

Yksi lapsi mainitsi tässä vaiheessa kierrätyksen. Kierrätyksestä puhuttaessa, monet lapsista tiesivät melko hyvin mitä se tarkoittaa. Monille lapsille oli kuitenkin haastavaa ymmärtää mitkä asiat maatuvat ja mitkä eivät. Monet lapset tiesivät että eri esineitä voi uusiokäyttää, ja niistä voi muun muassa askarrella. Suurin osa lapsista tiesi, että paperi tehdään puusta.

Kierrätyksestä puhuttaessa, monet lapsista tiesivät melko hyvin mitä se tarkoittaa. Tiedätkö sinä mitä kierrätys tarkoittaa?

Kannustamme huomioimaan ympäristön hyvinvoinnin

Puhumme lasten kanssa muun muassa materiaalien tarkoituksenmukaisesta käytöstä, uusiokäytöstä, ruoan annostelun harjoittelusta, piirustusten huolella loppuun tekemisestä, piirustuspapereiden puolittamisesta, paperin kierrätyksestä ja veden kulutuksen vähentämisestä. Otamme myös lapset mukaan jätteiden lajitteluun, . Tavoitteena on myös harjoitella maatumisen ymmärtämistä lasten kanssa.

Puutarhan laajentaminen ja oman ruoan viljelemisen on meille hyvin tärkeää. Lapset annostelevat itse ruokansa ja opettelemme ymmärtämään mistä ruoka tulee lautasillemme. Päiväkodissamme on tarjolla kaikille vain kasvisruokaa, ja keskustelemme myös miksi kasvisten syöminen on ympäristölle hyväksi.

Lapset oppivat kierrättämään

Päiväkodissamme askartelumateriaalit ja muut välineet ovat vapaasti lasten saatavilla. Harjoittelemme materiaalien käyttöä niin, että materiaaleja käytetään tarkoituksenmukaisesti, eikä niitä turhaan heitetä roskiin.

Esimerkiksi ylijääneet paperit hyödynnetään ja säästetään, eikä leikata pieniä paloja uusista kartongeista. Piirustukset ja värityskuvat tehdään loppuun ennen uuden aloittamista, ja harjoittelemme aina ennen uuden aloittamista tutkimaan oman askartelulokeron.

Keskustelujen, satujen ja leikin kautta tutustumme paperin elinkaareen. Lapset aiomme osallistaa kierrätykseen enemmän. Olemme nyt ottaneet paperinkeräyksen käyttöön. Ympäristöraatilaiset saavat esitellä uuden astian, ja kertoa muulle ryhmälle paperin kierrätyksestä. Lähellä päiväkotia sijaitsee kierrätyspiste, ja suunnitelmissa on järjestää pienryhmissä kävelyretkiä viemään kierrätysjätteitä sinne yhdessä.

Ympäristöystävällistä toimintaa lähiluonnossa

Retkeilemme lähiluonnossa, ja huolehdimme yhteisestä ympäristöstä. Metsässä toteutamme maatumiskokeen, jonka tarkoitus on auttaa lapsia ymmärtämään esimerkiksi muovin ja orgaanisen aineen eroja.

Vesileikissä vesi kerätään astiaan, ja vesi voidaan hyödyntää esimerkiksi kukkien kasteluun. Emme valuta vettä turhaan viemäriin. Käsipesua harjoittelemme lasten kanssa niin, että saippuoinnin ajaksi hana sammutetaan, ja hanaa ei tarvitse laittaa täydelle paineelle.

Kasvatamme puutarhassamme salaattia ja muita vihanneksia. Kevääksi suunnittelemme lisäävämme istutuksia, ja pohdimme pienen kasvihuoneen hankintaa.

Päiväkodin oma kierrätyspiste

Suunnitteilla on päiväkodin oma kierrätyspiste, jonne perheet saisivat tuoda tarpeettomia vaatteita ja leluja ja kierrätyspisteestä saisi ottaa itselleen tarpeellista tavaraa vaihdossa.

Olemme huomanneet, että usein vanhemmat ovat halukkaita lahjoittamaan päiväkodille varavaatetta, mutta valitettavasti tilamme sitä varten ovat rajalliset. Siksi pohdimme, että vaatteet voisivat tulla toisille perheille tarpeeseen, ja näin saisimme enemmän kierrätettyä ja luotua hyvää yhteishenkeä samalla.

Luonnonmateriaaleja muovin sijaan

Päiväkodissamme on suunnitteilla paljon toimintaa ja taidetta luonnonmateriaaleja käyttäen. Pyrimme pikkuhiljaa eroon muovista, ja olemme päättäneet välttää muovisten lelujen hankintaa (lahjoitukset sallimme).

Käsittelemme lasten käsissä ympäristöaiheita positiivisesti ja innostavasti leikin ja tutkimisen kautta. Päiväkodin isommat lapset, jotka kuuluvat ympäristöraatiin ovat innostuneita opastamaan toisia ja kertovat toiminnasta muille.

Tutustu myös muihin toimintakertomuksiin